open source website builder

27 Μαρτίου 2020 - Επιστολή: Εκσκαφικές εργασίες επί της οδού Καρτσόβης παραπλεύρως άλσους Καρτσόβης Τριπόλεως - Έκθεση ριζών παρακειμένων δέντρων και κίνδυνος πτώσεως αυτών - Αναδάσωση άλσους Καρτσόβης

ΠΡΟΣ:

ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

dimos@tripolis.gr

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 8489, 30 Μαρτίου 2020.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Υπ' όψιν Μητροπολίτου και Πατέρος Θεοκλήτου

alieys@yahoo.com

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 251, 1 Απριλίου 2020.


ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

dastrip@4818.syzefxis.gov.gr

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 52728, 30 Μαρτίου 2020.ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟ

sintonistis@apd-depin.gov.gr


ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΑΣΩΝ

ΠΟΛΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ggdday@apd-depin.gov.gr


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

secdepmin.envr@ypen.gr
ΘΕΜΑ: Εκσκαφικές εργασίες επί της οδού Καρτσόβης παραπλεύρως άλσους Καρτσόβης Τριπόλεως - Έκθεση ριζών παρακειμένων δέντρων και κίνδυνος πτώσεως αυτών - Αναδάσωση άλσους Καρτσόβης27 Μαρτίου 2020


    Την Παρασκευή 20 Μαρτίου περνώντας από το άλσος Καρτσόβης Τριπόλεως, αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η εικόνα της εκσκαφής που είχε πραγματοποιηθεί από ειδικά μηχανήματα στην δεξιά πλευρά της οδού Καρτσόβης, όπως ανεβαίνουμε την ανηφόρα μετά το γήπεδο Φιλικών.


    Η εκσκαφή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν - καταστραφούν πλήρως από την πλευρά της οδού οι ρίζες δύο κυπαρισσιών και ενός πεύκου (επισυναπτόμενες φωτογραφίες 1 έως 5).


    Την προηγούμενη ημέρα είχαμε δει σταθμευμένα δύο εκσκαφικά μηχανήματα εντός του χώρου του Κ.Δ.Α.Π. της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.


    Το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών είναι τρία δέντρα (φωτογραφίες 2 και 3), ύστερα από κάποια έντονη βροχόπτωση, να κινδυνεύουν να πέσουν στην οδό με πιθανότητα να σκοτώσουν κάποιον διερχόμενο περαστικό ή να προκαλέσουν ατύχημα.


    Την Δευτέρα 23 Μαρτίου, επικοινώνησαμε με το Δασαρχείο Τριπόλεως, όπου μας ενημέρωσαν, ότι το άλσος βορείως της οδού Καρτσόβης θα περιφραχθεί εκ νέου και κάποια γερασμένα δέντρα θα κοπούν για να αναδασωθεί.


    Ύστερα και από επικοινωνία με την Μητρόπολη και συγκεκριμένως με τον επίσκοπο Τεγέας πατέρα Θεόκλητο, ενημερωθήκαμε, ότι ο μητροπολίτης όντως σκοπεύει να αναδασώσει το άλσος, το οποίο κατά τα λεγόμενά του θα ανακτήσει την παλαιά του αίγλη, γεγονός το οποίο είναι πολύ θετικό.


    Επίσης, αμφότεροι, Δασαρχείο Τριπόλεως και πατέρας Θεόκλητος μας επιβεβαίωσαν, ότι το άλσος βορείως της οδού Καρτσόβης, όπως και η περιοχή νοτίως της οδού, πέρασαν στην Κατοχή της εκκλησίας την εποχή της Τουρκοκρατίας.


    Παρ' όλα αυτά ως κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες γνωρίζουμε, ότι από τότε που χτίστηκε το νηπιαγωγείο - παιδικός σταθμός "Η Ζωοδόχος Πηγή", στην περιοχή νοτίως της οδού Καρτσόβης, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές παρεμβάσεις στον χώρο, ο οποίος ανήκει στην Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, με αποτέλεσμα να κοπούν αρκετά δέντρα. Συγκεκριμένως δίπλα από τις εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού έχει διανοιχθεί οδός, έχει ασφαλτοστρωθεί σε μεγάλο βαθμό ο χώρος έμπροσθεν παράπλευρου ανοιχτού κτίσματος πηγής, έχει χτισθεί αμφιθέατρον, έχει τοποθετηθεί πλακόστρωτο και λόγω όλων αυτών των εργασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σταδιακώς όλα αυτά τα έτη, έχει αλλάξει κατά πολύ το φυσικό τοπίο.


    Από μία απλή παρατήρηση όλων των παραπάνω εργασιών διακρίναμε όλα αυτά τα έτη, ότι από την πλευρά της Μητροπόλεως δεν δόθηκε κάποια ιδιαίτερη μέριμνα, ούτε έγινε κάποια μελέτη προφανώς, ώστε να αποφευχθεί η κοπή αρκετών δέντρων, αλλά αντιθέτως διατηρήθηκαν μόνον αυτά που εξυπηρετούσαν την χωροταξία των μετέπειτα κτισμάτων και κατασκευών.


    Τυπικώς, η περιοχή νοτίως της οδού Καρτσόβης, όπως μας ενημέρωσαν από το δασαρχείο δεν είναι δάσος. Αυτό όμως δεν υποτιμά καθόλου την αξία των δέντρων που ευρίσκονταν εκεί και κόπηκαν τα τελευταία έτη.


    Με την ίδια λοιπόν ισοπεδωτική αντίληψη έχουν ξεκινήσει εργασίες επί της οδού Καρτσόβης παραπλεύρως του άλσους (φωτογραφίες 4 και 5). Ήδη οι εκσκαφικές εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, έγιναν δίχως να εκτιμηθεί κατά πόσον θα επηρρεασθεί η στατική σταθερότητα τριών δέντρων.


    Τα τρία δέντρα, δύο κυπαρίσσια και ένα πεύκο, εκ των οποίων τα δύο φαίνονται υγιή (φωτογραφίες 1, 2 και 3), στέκονται με τις ρίζες τους από την πλευρά της οδού πλήρως εκτεθειμένες και κατεστραμμένες, λόγω των εργασιών.


    Τα δέντρα αυτά, τα οποία ευρίσκονται εκτός περιφράξεως του άλσους, ιδιοκτησίας της Μητρόπολεως, έχουν σημανθεί με μία κορδέλα, υποθέτουμε για να κοπούν, εφόσον πια η πτώση τους, μετά και το πέρας των εκσκαφικών εργασιών, είναι αναπόφευκτη.


    Τα έργα οφείλουν να πραγματοποιούνται με γνώμονα την προστασία και την διατήρηση των υγιών δέντρων και όχι αντιστρόφως, ήτοι εκ των υστέρων να αποφασίζεται η κοπή δέντρων, επειδή ευρέθησαν στον δρόμο ενός εκσκαφικού μηχανήματος.Ερωτούμε:


1. Τα εκσκαφικά έργα επί της οδού Καρτσόβης, εκτός περιφράξεως του άλσους τι αφορούν, ποιός έχει δώσει την εντολή και με ποίου την άδεια πραγματοποιούνται (φωτογραφίες 4 και 5);


2. Οι εργασίες επί της οδού Καρτσόβης έγιναν παρουσία κάποιου επιβλέποντος από το Δασαρχείο ή, αφού έλαβαν κάποιες γενικές οδηγίες, οι χειριστές των εκσκαφικών μηχανημάτων εργάζονταν ενώ ο αρμόδιος βρισκόταν στο γραφείο του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν ή να κοπούν δέντρα;


3. Τα τρία δέντρα εκτός της περιφράξεως του άλσους ιδιοκτησίας της Μητρόπολεως, τα οποία έχουν σημανθεί (φωτογραφίες 2 και 3), θα κοπούν, λόγω των εκσκαφικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν;


4. Στην περίπτωση που τα δέντρα αυτά (φωτογραφίες 1,2 και 3), εκ των οποίων τα δύο φαίνονται υγιή, είχαν ήδη εκτεθειμένες ρίζες από διάβρωση εδάφους και ο κίνδυνος πτώσεώς τους ήταν μεγάλος, υπήρξε ή υπάρχει κάποια ιδέα - πρόταση να χτισθεί ένα τοιχίο αντιστηρίξεως, το οποίο αφού επιχωματωθεί εσωτερικώς να σταθεροποιήσει αυτά τα δένδρα, εάν αυτό είναι εφικτό, δεδομένου του ότι ευρίσκονταν επί κεκλιμμένου εδάφους;


5. Θα πραγματοποιηθούν και άλλες εργασίες επί της οδού Καρτσόβης με αποτέλεσμα να κοπούν και άλλα υγιή δέντρα, τα οποία ευρίσκονται δίπλα στην οδό;


6. Έχει εκπονηθεί ή σκοπεύεται να εκπονηθεί κάποια μελέτη για τις εργασίες αναδασώσεως που θα πραγματοποιηθούν στο άλσος Καρτσόβης, ώστε να κοπούν όσο το δυνατόν λιγότερα δέντρα;


7. Εντός του άλσους έχουν κατορθώσει με μεγάλες δυσκολίες να φυτρώσουν νέα δέντρα, παρ' όλη την υπερβόσκηση αιγοπροβάτων τις τελευταίες δεκαετίες από ασυνειδήτους που άφηναν τα κοπάδια τους ανεξέλεγκτα. Κάποια από τα μικρά αυτά δέντρα, πεύκα στην πλειονότητα τους, έχουν φυτρώσει κάτω από άγρια βλάστηση, δηλαδή αγριοαχλαδιές (γκορτσιές) και πουρνάρια. Θα προστατευθεί η νέα αυτή ζωή; Θα υπάρχει επιβλέπων από το Δασαρχείο, ο οποίος θα σημάνει, θα καταγράψει και θα επιβάλλει να μην κοπούν αυτά τα μικρά δέντρα κατά την διάρκεια του καθαρισμού του άλσους;


8. Από φωτογραφία του αρχείου μας από το 2018 (φωτογραφία 6), διακρίνεται δίπλα στον κορμό ενός πεύκου εκτός περιφράξεως του άλσους ένα μικρό πεύκο, το οποίο μεγαλώνει ανάμεσα στις εκτεθειμένες ρίζες του μεγάλου. Θα υπάρξει μέριμνα για αυτά τα δένδρα; Θα μεταφυτευθεί το μικρό πεύκο, εάν κριθεί απαραίτητο; Θα κτισθεί τοιχίο αντιστηρίξεως ή θα επιχωματωθεί το μεγάλο πεύκο δεδομένης της εκθέσεως των ριζών του;


9. Το άλσος θα περιφραχθεί, θα καθαριστεί και θα αναδασωθεί κατά τις δηλώσεις των ιθυνόντων και "ιδιοκτητών". Θα παραμείνει ως έχει όμως, χωρίς επιπλέον κατασκευές ή θα αρχίσουν σταδιακώς να ξεπροβάλουν διάφορα νέα κτίσματα και κατασκευές εντός του άλσους, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο κατά μεγάλο ποσοστό και την φυσική ομορφιά του;    Δεδομένου ότι η Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-Mail) είναι νομικώς αποδεκτή επίσημη αλληλογραφία:


Α) Να ενημερωθούμε μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου γιά την παραλαβή της παρούσης επιστολής.


Β) Η παρούσα επιστολή να λάβει Αριθμό Πρωτοκόλλου από τον Δήμο Τριπόλεως, την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και από το Δασαρχείο Τριπόλεως, και να ενημερωθούμε μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου γιά τους εν λόγω Αριθμούς Πρωτοκόλλου.


Γ) Να λάβουμε απάντησεις μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.

Ξαγά Βαρβάρα - Γεώργιος Δημητρακόπουλος

Διαδώστε την επιστολή!

Mobirise
Mobirise